Wat te dragen bij kou

Wat te dragen bij deze kou tijdens het hardlopen, de tips met dank aan ProRun.

Bouw op in drie lagen

De hardloper in de winter heeft drie of nog meer lagen nodig om zichzelf goed te beschermen onder het vriespunt. Gezondheidsnet geeft de volgende indeling voor de loper:

De eerste laag
Je krijgt het vooral koud als transpiratievocht op de huid afkoelt. Thermo-ondergoed is de perfecte basis om dit tegen te gaan. Het materiaal van dit ondergoed is opgebouwd uit synthetische vezels. Deze vezels zuigen het transpiratievocht op van de huid.

Het transpiratievocht gaat naar de volgende laag: het shirt en de broek. Het vocht wordt dus naar buiten getransporteerd. Zo blijf je droger en dus ook warmer. Thermo-ondergoed is er voor het boven- en onderlijf.

Tip: als je als vrouw hardloopt in de winter kun je watten in je beha stoppen om je borsten warm te houden en pijnlijke tepels tegen te gaan.

De tweede laag

Dit is de laag die we over het ondergoed dragen. Wanneer het droog en kouder weer is met weinig wind, kun je het beste een shirt met lange mouwen dragen. Het shirt moet net zoals de eerste laag van vochtdoorvoerend materiaal zijn. Ook dit is gemaakt van vezels die het vocht naar de buitenkant transporteren, waar het kan verdampen.

De derde laag

Onder barre weersomstandigheden – veel wind, regen en koude temperaturen – is een derde laag een absolute must. De derde laag is nodig om wind en regen te stoppen. Het meest ideale loopjack moet winddicht, waterafstotend en goed ventilerend zijn.

Het materiaal Gore-Tex komt het meest in de buurt, maar is lang niet goed genoeg voor hardlopen in ons kikkerlandje. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in Nederland en de hoge warmteproductie tijdens het lopen, is de werking van dit materiaal niet voldoende.

Meer dan de helft van je lichaamswarmte verlaat het lichaam via je hoofd. Draag daarom een goede muts en handschoenen.

Gr. Hugo

<<TERUG