Lopen met een visie

Lopen en sporten met een visie

DAMWÂLD – Een carrièremove. Velen dromen er van, maar slechts weinige maken die droom tot realiteit. Voor Hugo Veenker betekende de ommekeer in zijn leven een grote veranderingen, waarbij er toch ook weer veel overeenkomsten zijn. Centraal in zijn werk blijft de mens in beweging staan. Na vele jaren prachtig werk op zowel de intensive care in het UMCG in Groningen als De Sionsberg in Dokkum als kinder- en neonatologisch verpleegkundig specialist, heeft de geboren atleet zich volledig toegelegd op lopen en de atletieksporten. Contacten en gezondheid zijn de gouden draden die hem verbinden met zijn lopers.

“Hugo Veenker werkt vanuit de visie van het Holisme. Hierin wordt de mens gezien als een Psycho-Sociaal-Somatische eenheid en om optimaal te functioneren wordt een juiste balans tussen deze drie-eenheid gezocht. Lopen is daarbij een uitstekend middel om een eventuele disbalans te kunnen herstellen of om de juiste balans te behouden.” Woorden op de website die een prima eerste indicatie geven van het nieuwe lid van de Stichting Ondernemers Dantumadeel. “Ik had een prima baan en vond daar steeds veel uitdagingen in. Het opvangen van (en soms ook redden van) levens die in disbalans waren, zowel baby’s als oudere kinderen stonden daarin centraal. Het was een constant gevecht tegen de tijd, waarbij tegelijk heel veel factoren een rol speelden. Je probeerde het beste uit jezelf en het team te halen om de patiënt de strijd te laten winnen. Ook ouders speelden daarin een belangrijke rol, ik heb momenten van diepe smart, maar ook intens geluk meegemaakt” en koester deze nog steeds, veel van die momenten hebben me gebracht tot waar ik nu ben.

Een beroep dat uiteraard veel van een mens vraagt, naast zijn gezin, wat toch fier op de 1e plaats staat, was vooral sport en dan in het bijzonder atletiek een goede en gezonde basis en uitlaatklep om geestelijk en lichamelijk scherp en sterk te blijven. Hugo Veenker kende vanaf zijn jeugdjaren de passie voor atletiek, waarin hij actief sporter was. “Ik heb alle onderdelen van de atletiek bewandeld, van de 60 meter sprint tot de marathon, van het snelwandelen tot de tienkamp en het polsstokhoogspringen.” Een favoriet onderdeel was zeker de tienkamp, die ontzettend veel van een atleet vraagt, maar ook polsstokhoogspringen staat hoog op het lijstje van de oud-Nederlands kampioen 400 meter. Het bleef echter niet alleen bij het actief sporten, Veenker ging zich steeds meer verdiepen in de sport en haalde diverse trainersdiploma’s, waarbij hij zich ook weer niet beperkte, wat uitstekend past in zijn profiel van een brede belangstelling. In sportstad Heerenveen geeft Veenker meerdere trainingen, waaronder de polsstokhoogspringers van Fryslân en sinds kort ook aan de fierljeppers, waarbij het lopen en de insprong ook van groot belang zijn.

In de regio leidt hij inmiddels diverse loopgroepen in bijna tien plaatsen, waaronder Dokkum, Burgum, Feanwâlden en Driesum. In 2014 start er een loopgroep in De Westereen in samenwerking met De Vesteynde. “Het is ontzettend belangrijk dat mensen onder verantwoorde begeleiding in beweging zijn. Lopen is daarbij uitstekend geschikt. Het kan op ieders niveau, van zowel een beginner als een topper. Ik geef zowel individuele, groeps- en bedrijfsbegeleiding. Ook kan ik functioneren als personal trainer, voor mensen met onder anderen een burn out. Tijdens het lopen voel je de vrijheid en praat het vaak gemakkelijker.”

In het kort samengevat staat Sport- & loopadviesbureau Hugo Veenker voor: Persoonlijk loopadvies; Loopschema’s op maat; Loop en atletiekclinics voor verenigingen en bedrijven; Lezingen voor scholen, verenigingen en bedrijven; Atletieklessen op (basis)scholen; Organiseren van wedstrijden; Begeleiding naar grote binnen- en buitenlandse evenementen; Voedingsadvies voor atleten van elk niveau; Sportief wandelen; Nordic walking; Afnemen fitheidstesten; Samen lopen bij loopgroep Hugo Veenker in Dokkum en omgeving (of waar ter wereld dan ook); Atletiektraining voor jeugd in Sneek en Heerenveen op de atletiekbaan.

Hugo Veenker over de S.O.D.: “Ik ben lid geworden om de krachten te bundelen, samen sta je sterker, dat is alleen maar goed en nieuwe leden houden een vereniging in beweging en daar staat mijn bedrijf voor, waarbij mijn vrouw Jolanda en de kinderen Dennis en Anouk ook zeker een meer dan positieve bijdrage aan leveren.”

<<TERUG