Lopen in het donker

Beste Loper/Loopster in het Donker,

De dagen zijn al weer een tijdje langer en de trainingen gaan natuurlijk gewoon door, dat is juist zo leuk aan het hardlopen, 365 dagen (en soms zelfs 366) per jaar met je al dan niet favoriete hobby bezig kunnen zijn. We doen er dan ook alles aan om deze hobby zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren, goede schoenen en kleding, we letten op het eten en drinken en er worden weet ik niet wat voor meetinstrumenten aangeschaft.

Wat schets dan toch nog mijn verbazing en er zijn nog steeds lopers en loopsters die NIET gezien willen worden en dat terwijl je juist zo trost op jezelf kan zijn wanneer je op wat voor niveau dan ook aan hardlopen doet. Deze week nog schrok ik mij als automobilist, rijdend naar de training in Burgum , een slag in de rondte, want ja hoor daar liep er weer een, zonder hesje in vast en zeker prachtig zwarte kleding en met 2 kleine oordopjes in op een gewoon matig verlichte weg ! Ik moest dus toch remmen en dacht ik geef die mevrouw dan maar een hesje waarvan ik er altijd als trainer een paar extra in de auto van heb te liggen. Maar wat schets mijn verbazing deze mevrouw (zijn soms ook mannen hoor) werd boos op mij dat ik haar verstoorde in de training en wie ik wel niet dacht dat ik was haar een hesje aan te bieden het was immers haar eigen verantwoordelijkheid dat zij in het pikkedonker, nagenoeg onzichtbaar ging hardlopen. Ik kon dat ook alleen maar beamen en heb mijn weg enigszins verbijsterd vervolgd. Wel dacht ik nog best egoïstisch, stel dat ik haar wel had geraakt met de auto, ik zou me daar niet lekker bij voelen, maar ja het was immers haar verantwoordelijkheid ………..!! Moraal van dit verhaal, doe gewoon een lichtgevend hesje aan en zorg dat je gezien wordt en wees daar ook trots””.

Spreek elkaar in de club er ook op aan en zelf heb ik het in de gedragscode van mijn loopgroep opgenomen, zodat de trainers en de andere leden niet een nodeloze discussie hoeven te voeren met iemand die meent dat hij/zij geen hesje aan hoeft tijdens een training onder verantwoordelijkheid van de loopgroep.

Hugo Veenker
Sport- & Loopadviesbureau Hugo Veenker,
Damwald

<<TERUG